Systemisch werk / (Familie) opstellingen

We kennen allemaal het familiesysteem, het eigen gezin waarin je opgegroeid bent maar ook het gezin wat je misschien zelf hebt gesticht. Daarnaast beweeg je je nog in vele andere systemen. Je werk, je vriendenkring, de organisaties en instellingen waarmee je te maken hebt en de omgeving waar je woont.

Een systeem functioneert het best als alle elementen daarin erkend worden op de positie, de kwaliteiten en de hierarchie die er bij past. Daar waar dit niet voldoende gezien wordt, ontstaat er stagnatie.

Bij stagnatie wordt door het opstellen van het systeem duidelijk waar er elementen niet op de juiste manier erkend en gezien worden. Door hier een beweging in te maken en elk element de juiste positie in te laten nemen, gaan dingen weer stromen en kunnen er nieuwe stappen gemaakt worden.

Vaak is de term familieopstelling bekender. Er zijn echter veel meer opstellingen denkbaar dan alleen van een familie. Een opstelling kan opgesteld worden voor elke soort vraag die speelt. Uiteindelijk is namelijk alles een systeem.

Een opstelling kan zowel individueel als in een groep gedaan worden. Tijdens een individuele opstelling werk ik met poppetjes en andere voorwerpen. In een groep staan de andere deelnemers representant in het systeem.